Press enter to see results or esc to cancel.

19 tisoč evrov za zdravstvo

Ste se kdaj vprašali, koliko letno namenite za zdravstvo? Ste kdaj pogledali na svojo plačilno listo podatke nad neto izplačilom? Zneski namreč niso majhni, še posebej to velja za vodilne kadre, saj je Slovenija ena od držav brez socialne kapice.

V Sloveniji je kultura taka, da bolj ali manj skoraj vsi živimo v konceptu neto plač oziroma nas zanima samo, “koliko dobimo ven”. Obenem pogosto slišimo politike govoriti o željah po še večji progresivnosti. Najlepše pa je pogledati kar konkretne podatke. Tole je recimo okviren izračun prispevkov za zdravstvo za minimalno, povprečno, inženirsko in dve različni managerski plači.

(* V izračunu upoštevana splošna davčna olajšava.)

 

Kar impresivno.

Če bi vi plačevali 19 tisoč evrov za zdravstvo in potem čakali dolge mesece v čakalnih dobah, bi … najverjetneje nekoga vprašali po zdravju. Upam si staviti, da za ta denar marsikje v tujini dobiš najbolj luksuzno zdravstveno zavarovanje, pri katerem ti ni treba skrbeti za nič. Morda bi te celo prišli iskat in te v tujino kot ranjenca odpeljali z zasebnim falconom.

Komentar prijatelja na te podatke je bil pomenljiv: “Še naprej bom na minimalcu.”

 

Opomba: v tabeli je znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) zaradi manjših razlik v premijah zavarovalnic zaokrožen na 330 evrov letno.

Comments

Comments are disabled for this post