Press enter to see results or esc to cancel.

Grčija napoveduje možnost spletne prijave korupcije

Grško ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo državljanom omogočilo spletno prijavo korupcije v zdravstvu, saj želijo zaščiti dostojanstvo bolnikov. V Grčiji je namreč še vedno precej uveljavljena praksa »modrih kuvert«, zato je minister za zdravje Andreas Ksanthos napovedal odločen boj proti temu.

V Grčiji morajo bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje ali operacijo, za svojo zdravstveno oskrbo dodatno plačati zdravnike z gotovino. Tisti, ki tega niso pripravljeni storiti, so deležni mnogo slabše dostopnosti in zdravstvene oskrbe. Čeprav je ta praksa že dolgo znana tudi med politiki, se doslej nihče ni lotil tega problema. Še posebej se je korupcija razširila v času krize.

Minister za zdravje Andreas Ksanthos je zato napovedal, da bodo vzpostavili možnost prijave korupcije preko spleta, saj želijo znova vzpostaviti porušeno zaupanje v zdravstveni sistem. Preko spletne platforme bodo bolniki lahko poročali o tovrstnih praksah, ki jih bo pregledovala posebna komisija. Vlada napoveduje strog nadzor in ničelno toleranco do korupcije, saj sedanja praksa žali dostojanstvo ljudi in krši njihove zdravstvene pravice.

»Vzpostaviti moramo novo kulturo, drug pristop v socialnem zdravstvenem sistemu, ki bo bolnikom zagotavljal dostojanstven dostop do zdravstvenih pravic, ne glede na njihova poznanstva in dodatne finančne transakcije,« obljublja minister.

Sicer pa zadnje poročilo Transparency International navaja, da je Grčija med najbolj koruptivnimi državami v EU. Po indeksu zaznave korupcije je na prvem mestu Danska, sledita ji Finska in Švedska. Zadnja v EU je Bolgarija, tik pred njo pa Grčija in nato Italija.

 

Vir: Euractiv

Zanimive objave:

WHO & European Observatory on Health Systems and Policies, 2014: The impact of the financial crisis on the health system and health in Greece

Transparency International, 2017: Corruption Perceptions Index 2016

Comments

Comments are disabled for this post