Press enter to see results or esc to cancel.

Ogledalo Slovenije: zmanjšano zaupanje v zdravstvo

“Slaba dva meseca pred parlamentarnimi volitvami smo prebivalci Slovenije občutno bolj srečni in optimistični, kot smo bili pred volitvami leta 2014. Veliko več nas je tudi zadovoljnih s stanjem v Sloveniji, pogled v prihodnost pa je že bolj zadržan. Po drugi strani se je v zadnjih štirih letih znižalo zaupanje v institucije družbe in države, največ zaupanja so izgubili vojska, predsednik republike in zdravstvo,” so rezultati raziskave Ogledalo Slovenije, s katero Valicon meri zadovoljstvo prebivalcev s “splošnim stanjem” v Sloveniji. Nekaj ugotovitev glede zdravstva:

  • Zaupanje v institucije je za deset odstotnih točk nižje kot v letu 2014. Takrat je skupna stopnja zaupanja za 20 merjenih institucij znašala -13, aprila 2018 pa -23%. Največji padec je zabeležila vojska. Sledi predsednik republike, ta institucija je izgubila 34 odstotnih točk in se nahaja na desetem mestu (leta 2014 na osmem). Relativno visok padec beležijo še zdravstvo (-32), mediji (-29) ter tuja velika podjetja (-23) ter podjetja in organzacije, v katerih so anketiranci zaposleni (-20).
  • Najbolj zaupanja vredna institucija so mala slovenska podjetja (stopnja zaupanja 55), sledijo podjetja, kjer so anketiranci zaposleni in policija (27). Zdravstvo je izgubilo tri mesta in je sedaj na devetem mestu (-13). Tradicionalno so na dnu politične institucije z izjemo predsednika republike, najmanj zaupanja uživajo stranke vladne koalicije (-73).
  • Med poklici so na prvem mestu nepremagljivi gasilci (stopnja zaupanja 90), sledijo medicinske sestre (74) in znanstveniki (62). Tudi zdravniki so na visokem, 6. mestu, pred policijo in vojsko. Na dnu lestvice so vladni ministri (-78) in politiki na splošno (-86).

Avtorji raziskave sicer pravijo, da je bilo leto in pol nazaj zaupanje v zdravstvo še nižje, tako da se je trend upadanja ustavil in nekoliko obrnil, a je še vedno v negativnih številkah.

Vir: Valicon, 11. 4. 2018: Valicon Ogledalo Slovenije: Slovenci srečnejši in bolj optimistični!

Comments

Comments are disabled for this post