Press enter to see results or esc to cancel.

Krištof Zevnik v Financah o državnem (in ne javnem) zdravstvu

“V Sloveniji so večinoma leve politične stranke z leti izkrivljanja definicije besedne zveze javno zdravstvo utrdile prepričanje, da so javno zdravstvo bolnišnice in zdravstveni domovi, v katerih politično izvoljeni direktorji skrbijo, da državljan dobi brezplačne zdravstvene storitve. V ta namen so v zadnjih 25 letih sprejeli toliko predpisov, da jih danes niti ne znamo prešteti. Kaj šele, da bi vsi ti zakoni, podzakonski akti in pravilniki bili medsebojno usklajeni.

Da bo mera polna, smo kot zvesti nasledniki »dobro delujočega« zdravstvenega jugoslovanskega sistema sistem dejansko samo malo preoblikovali (z uvedbo koncesij …). Ta model zdravstva se imenuje državno zdravstvo. Tako zdravstvo poznajo v danes priljubljenem levičarskem letovišču – Venezueli, na Kubi in v Severni Koreji. Pa še nekaj izjemnih držav bi lahko našteli. Torej, če se ta model imenuje državno zdravstvo, kaj potem je javno zdravstvo?”

Več: Finance, 11. 9. 2018: Zakaj bo 35 milijonov spet darilo dobaviteljem v zdravstvu? Avtor: Krištof Zevnik.

Sicer pa se o državnem za razliko od javnega zdravstva pred časom razpisal dr. Marko Noč: Resnica je drugačna, kot vam jo prikazujejo.

Comments

Comments are disabled for this post