Press enter to see results or esc to cancel.

Hrvaško zdravstvo v težavah

Spletni portal Index.hr danes piše o situaciji v hrvaškem zdravstvu, ki je vse prej kot zavidljiva in kaže na to, v kakšen položaj lahko zdravstveni sistem pripelje politika. Zdravstvo pretresajo ena afera za drugo, bolniki pa predvsem zadnje čase o tem glasno spregovorijo (akcija #prekinimošutnju) in se sprašujejo, čemu plačujejo kar 16,5 odstotka od svoje bruto plače za zdravstvo.

Na Hrvaškem še vedno odmeva zgodba iz prejšnjega tedna, ko so iz bolnišnice v Reki po 11 dneh domov odpustili 72-letnega bolnika, ki se je tam zdravil zaradi pljučnice. Bolnik je v reševalnem vozilu med prevozom domov umrl – v vozilu namreč ni bilo medicinske sestre, voznik pa seveda tudi ni takoj opazil, da bolnik ne diha več. Preiskava primera še poteka, medtem pa v KBC Reka trdijo, da so zahtevali spremstvo medicinske sestre.

Velike težave imajo tudi s pomanjkanjem zdravnikov in medicinskih sester. Iz Hrvaške, ki ima tudi sicer velike težave z izseljevanjem mladih in izobraženih, naj bi se v zadnjih nekaj letih izselilo že 600, na dokumente za odhod v tujino pa naj bi čakalo še 1700 zdravnikov. Težave imajo tudi s pomanjkanjem medicinskih sester, ki prav tako odhajajo v tujino, starejše pa se upokojijo. Pomanjkanje zdravnikov naj bi bil tudi eden ključnih razlogov za velike težave s čakalnimi dobami.

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje ima sicer približno 3 milijarde EUR proračuna letno. S tem pokrije zdravstvene storitve za 4,2 milijona zavarovanih oseb, pri čemer jih dejansko vplačuje prispevke v zdravstveno blagajno le 1,5 milijona delovno aktivnih.

Kot poroča portal Index, delavec s približno 800 evri neto plače za hrvaško zdravstvo plačuje 190 evrov mesečno oziroma skoraj 2300 evrov letno.

Na spletni strani so objavili tudi anketo, zakaj plačujejo hrvaško zdravstvo. Zato, da bi za svoj denar dobili odlično storitev, je pri 5000 glasovih izbralo le desetina sodelujočih.

Vir: Index.hr, 30. 1. 2019: Hrvatsko zdravstvo je na rubu pucanja. Zašto ga uopće plaćamo? Avtorja: Martina Pauček Šljivak, Marko Repecki.

Comments

Comments are disabled for this post