Press enter to see results or esc to cancel.

42 % zdravnikov lahko sprejme nove bolnike

V torek smo v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija ujeli izjavo Ane Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je navedla, da je po njihovih podatkih kar 42 odstotkov zdravnikov takih, ki še ne dosegajo obremenitve. Danes podobno navaja tudi Žurnal24, ki povzema podatke ZZZS. Zakaj potem poslušamo, da bolniki ne morejo dobiti osebnega zdravnika?

 

Kot poroča Žurnal24, ZZZS navaja, da trenutno kar 42,3 odstotka oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ne presega obremenitev slovenskega povprečja. To so torej zdravniki, ki jih lahko zavarovane osebe praviloma izberejo.

Upravičeno lahko bolnike odklanja 812 (57,7 odstotka) zdravnikov.

Na primer, po podatkih ZZZS je danes v kranjskem zdravstvenem domu 48 družinskih in otroških zdravnikov, od katerih je 12 takih, ki še ne presegajo slovenskega povprečja obremenitve in so zato dolžni sprejemati nove bolnike.

Ob tem ZZZS opozarja na nekatere netočne interpretacije glede odklanjanja bolnikov. Zdravniki namreč ne smejo kar avtomatično odklanjati zavarovanih oseb, to je po upravičeno le v izjemnih, redkih primerih in ob upoštevanju posebnih pogojev.

Na ZZZS vseeno ugotavljajo, da obstoječe določbe ne zagotavljajo enakomerne preskrbljenosti na področju cele Slovenije, saj je zavarovancem, ki bi se radi opredelili na področju izpostav, kjer je že preseženo slovensko povprečje, močno otežena izbira izbranega zdravnika.

Zavarovancem svetujejo, da se v primeru težav pri izbiri osebnega zdravnika z vprašanjem oziroma pritožbo najprej obrnejo na vodstvo zdravstvenega zavoda, nato pa na območno enoto ZZZS (njihov seznam s kontakti in uradnimi urami najdete tukaj).

Sicer pa je – gledano z vidika bolnikov – možna rešitev relativno preprosta: seznam zdravnikov, ki lahko še sprejemajo paciente, bi bil lahko dostopen na spletni strani ZZZS: “Potrebujete zdravnika? Izvolite seznam.”

 

Zemljevid prostih zdravnikov:

V pomoč pri iskanju zdravnikov na primarni ravni (splošni zdravnik, pediater, ginekolog), ki ne dosegajo 100 % obremenitve, je lahko zemljevid, ki smo ga pripravili na podlagi podatkov ZZZS (februar 2019). S klikom na sliko se vam bo odprl interaktiven zemljevid, na katerem lahko približate svojo lokacijo in v meniju izbirate vrsto izvajalca, ki ga potrebujete. Splošni zdravniki so označeni z zeleno, otroški dispanzerji z modro, rdeči pa so ginekologi, pri vseh je naveden tudi odstotek obremenitve po podatkih ZZZS. 

V primeru, da boste v praksi ugotovili, da morda kateri podatek ne ustreza, nam to sporočite v komentarjih, da na to opozorimo ZZZS. Za osnovo pri pripravi zemljevida smo namreč vzeli njihove podatke s spletne strani: 06.02.2019, Število opredeljenih po starostnih skupinah pri aktivnih zdravnikih SA, OD+ŠD na dan 1.2.2019

 

Viri:

Comments

Comments are disabled for this post