Press enter to see results or esc to cancel.

Ustanovitelj Zare 320 milijonov španskemu zdravstvu

Ustanovitelj Zare, najbogatejši Španec in eden najbogatejših Zemljanov Amancio Ortega je že pred časom objavil, da bo preko svoje fundacije v šestih letih španskemu zdravstvu doniral 320 milijonov evrov. S temi sredstvi naj bi državi pomagal pri nakupu najsodobnejše opreme za boj proti raku, presenetljivo pa je na razočaranje bolnikov s svojo odločitvijo sprožil kritiko dela politikov – še posebej skrajno leve stranke Podemos. Ta je njegovo odločitev močno problematizirala tudi v kampanji za evropske volitve. 

“Demokracija, ki je kaj vredna, ne sprejema miloščine multimilijonarjev, da bi opremila svoje zdravstvo,” je vodja Podemosa Pablo Iglesias zapisal na Twitterju pred volitvami. Ortegi očita davčne utaje in odnos do delavcev. Meni, da gre zgolj za marketing ter nasprotuje temu, da bi v Španiji filantropijo obravnavali kot mehanizem za financiranje javnega zdravja.

Na to so se ostro odzvali bolniki, še posebej bolniki z rakom, ki menijo, da je v državi, v kateri je zdravstvo močno prizadela finančna kriza, vsaka donacija dobrodošla. “Če bi ga srečala, bi ga najprej močno objela in mu rekla hvala, Amancio, ker nam pomagaš preživeti,” je za medije povedala ena od bolnic z rakom, Tina Fuertes.

Odzvalo se je tudi Špansko združenje za boj proti raku. »Kakršna koli pomoč civilne družbe, pa naj bodo to donacije posameznikov, podjetij ali fundacij, je zelo dobrodošla, če s tem lahko pomagamo pri zdravljenju bolezni, od katere vsako leto umre približno 100 tisoč ljudi.«

Donirana sredstva predstavljajo približno osem odstotkov javnih sredstev za zdravstvo v Španiji, kjer letno diagnosticirajo približno 200.000 rakavih obolenj. Del bolnišnic je novo opremo, ki jo je financiral Ortega, že prejelo, z izvajanjem programa modernizacije diagnostičnih naprav in zdravljenja pa imajo namen nadaljevati tudi v drugih bolnišnicah.

Več o tem.

 

 

 

Comments

Comments are disabled for this post