Press enter to see results or esc to cancel.

Štirje slovenski zdravstveni projekti s podporo Evropske inovacijske mreže

Sistem, ki omogoča 24-urno spremljanje srca. Naprava, ki sladkornim bolnikom pomaga preprečiti amputacijo noge. Programska oprema z izboljšanim AI, ki išče zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni. Tablica ter zapestni pas, ki starejšim omogočata zdravo življenje v lastnem domu. Ti štirje slovenski projekti so le nekateri od izbranih projektov EIT Health RIS Innovation Call 2019.

V razpisu za inovacije EIT Health RIS 2019 bodo izbrani projekti prejeli mentorstvo in finančna sredstva v višini do 75.000 evrov od EIT Health, enega največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. Na razpisu so ocenjevalci izbrali dvanajst projektov, s pomočjo katerih bi evropski državljani nekega dne lahko živeli dlje, bolj zdravo in srečno. Skupaj so prispele 104 vloge. Od dvanajstih izbranih projektov so štirje iz Slovenije, po dva iz Hrvaške in Romunije ter po eden iz Grčije, Estonije, Italije in Slovaške. Projekti se nanašajo na rešitve na področju velikih podatkov/oblaka (33 %), novih tehnologij (33 %), mobilnih aplikacij (17 %) in nosilnih naprav (17 %). Vsi ti predstavljajo glavna področja inovacij v zdravstvu, na katera se osredotoča EIT Health.

Izbrani projekti v Sloveniji so:

  • PVR sistem je naprava, katere cilj je pomagati več kot 400 milijonom ljudem, ki živijo s sladkorno boleznijo. V nekaterih sladkornih bolnikih se lahko razvije stanje, imenovano diabetična razjeda stopal, kar lahko brez ozdravitve privede do amputacije. Rešitev je osredotočena na osrednji problem, slabo prekrvavitev stopal. Eden najbolj obetavnih načinov zdravljenja za izboljšanje krvnega obtoka je nanašanje ogljikovega dioksida na pacientove noge. Namen predlaganega sistema PVR je to storiti na varen in ne invaziven način.
  • HomeCare2020 je kombinacija tabličnega računalnika in pametnega zapestnega pasu. Njeni ustvarjalci želijo starejšim ljudem pomagati živeti zdravo življenje v svojih domovih namesto selitve v domove za ostarele ali prepogostega obiskovanja zdravnikov. Uporabniki lahko s tabličnim računalnikom sprožijo klice v sili, si nastavijo opomnike za jemanje zdravil ali brez težav upravljajo z gospodinjskimi aparati. Vsebuje tudi koristne informacije za negovalce na domu. Pametni zapestni pas ima dolgo življenjsko dobo baterije in samodejno spremlja raven aktivnosti uporabnika ter zazna nevarne situacije (npr. padce).
  • LifeECG želi zdravnikom omogočiti daljše spremljanje srčne aktivnosti svojega bolnika, kar bi jim lahko pomagalo odkriti stanja, ki bi jih sicer spregledali. Dandanes je večina meritev EKG-ja kratkotrajna, običajno traja od nekaj sekund do enega ali dveh dni. Vitalne nepravilnosti, kot so atrijske fibrilacije, pa zdravniki pogosto zamudijo. LifeECG je fleksibilna storitev, ki je enostavna za uporabo in varno shranjena v oblaku. Integrirana je z mobilno napravo EKG in omogoča 24-urno prenašanje EKG posnetkov v živo. Programska oprema s pomočjo strojnega učenja za izboljšanje odkrivanja nepravilnosti tudi analizira zabeležene podatke.
  • NEUS je programska oprema za zgodnje odkrivanje blagih kognitivnih okvar (MCI). Te so predhodniki Alzheimerjeve bolezni, najpogostejše oblike demence. Trenutno ne poznamo zdravila za demenco, vendar obstajajo terapije, ki lahko izboljšajo in podaljšajo kognitivne funkcije, če je stanje odkrito v zelo zgodnji fazi. To je cilj NEUS-a. Združuje tehnologijo sledenja oči in digitaliziran nevropsihološki test s sistemom za podporo odločanju, ki temelji na AI. Za razliko od drugih rešitev je cenovno dostopna, daje rezultate v realnem času in ne zahteva prisotnosti nevrologa.
Monika Toth, EIT Health

Letos smo organizirali razpis za inovacije EIT Health InnoStars RIS za države, ki so – po evropskem pregledu inovacij – bolj napredne na področju inovacij. Število aplikacij je preseglo naša najbolj optimistična pričakovanja, “je dejala Mónika Tóth, vodja programa EIT Health InnoStars RIS. „Natečaj je dokazal, da je potencial zdravstvenih inovacij v državah v razvoju, ki sodelujejo v regionalni shemi inovacij, zelo velik. Infrastruktura je morda nekoliko slabše razvita kot v bolj naprednih državah, vendar premorejo obilo talenta in zmogljivosti za inovacije so impresivne. Naše države imajo mlade, nadarjene ljudi, ki so digitalno spretni in žejni, da bi sprejeli spremembe. To so ključne sestavine razvoja inovativnih tehnologij v zdravstvu in upamo lahko, da bodo izboljšale življenja vseh evropskih državljanov. ”

“Inovacije se ne dogajajo same od sebe – raziskovalci in podjetja pogosto potrebujejo malo pritiska, da  usmerijo svojo pot k sodelovanju,” je dejal Jakob Gajšek, izvršni direktor inkubatorja Univerze v Ljubljani. „Regionalna inovacijska shema EIT Health je pri tem eden od najučinkovitejših inštrumentov. S konkretno podporo in financiranjem je odličen primer, kako spodbuditi sodelovanje med industrijo in akademskim svetom. Zelo smo veseli odziva v Sloveniji, in se veselimo podpiranja zmagovalnih projektov. Naredili bomo vse, kar lahko – sami in prek mreže EIT Health – da povečamo njihove možnosti za uspeh.

 

Več o RIS Innovation Call 2019

Razpis je bil organiziran v okviru regionalne inovacijske sheme EIT Health (RIS), evropskega programa, ki podpira bolj napredne regije pri odkrivanju in razvoju inovacij na področju zdravstva in drugih področjih. Razpis programa za inovacije, ki je bil prvič organiziran leta 2019, je namenjen financiranju kakovostnih, močnih in uravnoteženih projektov, ki jih bodo razvile lokalne akademske in neakademske ustanove. Projekti bodo usklajeni z vključitvijo lokalnih programov EIT Health Hubs: Ljubljanski univerzitetni inkubator v Sloveniji, Tartu Biotechnology Park v Estoniji, Consorzio Arca v Italiji, National Documentation Center (EKT) v Grčiji, Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community v Romuniji, Innovlab T-Syistems na Slovaškem in Univerza v Zagrebu na Hrvaškem. Izbrani projekti prejmejo financiranje, mentorstvo in navezovanje stikov s potencialnimi partnerji za razvoj poslovnih priložnosti. Izbrani projekti so na voljo tukaj.

Regionalno shemo inovacij financira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo, na področju zdravstva pa koordinira EIT Health InnoStars.

O zdravju EIT

EIT Health je neprofitna organizacija in eno največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. EIT Health je sestavljen iz več kot 140 partnerjev in je edinstvena evropska mreža vrhunskih podjetij, univerz, raziskovalnih in razvojnih centrov ter bolnišnic in inštitutov. Vloga EIT Health je zgraditi ekosistem, ki omogoča razvoj zdravstvenega varstva v prihodnosti, da bodo lahko evropski državljani živeli dlje in bolj zdravo. S proračunom v višini 2 milijard EUR, EIT Health nadgradi znanje zdravstvenih delavcev po vsej Evropi, vlaga v najboljše talente Evrope in omogoča trženje inovativnih zdravstvenih izdelkov / rešitev v EU. Je ena največjih javno financiranih zdravstvenih pobud, podpirata pa jo Evropska komisija in Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT). Za več informacij obiščite: www.eithealth.eu.

O EIT Health InnoStars

Regija InnoStars je eno od sedmih geografskih področij EIT Health. Zajema polovico Evrope, vključno s Poljsko, Madžarsko, Italijo in Portugalsko, pa tudi dodatne regije, vključene v program regionalne inovacijske sheme – Baltske države, Hrvaška, Slovaška, Češka, Slovenija, Grčija in Romunija. To je skupina držav, ki jo Evropski indeks inovacij ocenjuje kot zmerne inovatorje. InnoStars je osredotočen na spodbujanje podjetništva, inovacij in izobraževanja na področju zdravstva, zdravega življenja in aktivnega staranja v regiji.

O regionalnem programu inovacijske sheme (RIS)

Evropski program, ki podpira bolj napredne regije pri odkrivanju in razvoju inovacij na področju zdravstva in drugih področjih. Program vključuje 14 središč, ki se nahajajo v 13 državah po vzhodni, srednji in južni Evropi. Ta središča so dostopne točke do vseevropske mreže najboljših univerz, podjetij in njihovih projektov. Cilj programa je vključiti regije, v katerih deluje, odkriti njihove edinstvene inovacijske prednosti in vključiti lokalne inovatorje za sodelovanje v vseevropskih programih in tekmovanjih. Program vodi Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), na področju zdravstva pa ga usklajuje EIT Health InnoStars.

 

 

Comments

Comments are disabled for this post