Press enter to see results or esc to cancel.

Estonija in Finska z e-zdravstvom tudi v izmenjavo zdravstvenih podatkov

Estonija in Finska sta že pred časom napovedali, da bodo njuni državljani lahko svoja zdravila prevzemali v obeh državah, ne glede na to, v kateri od njiju bo izdan e-recept. V praksi bo projekt zaživel decembra, državi pa ob tem že razmišljata, da bi morali v okviru obeh sistemov e-zdravstva zagotoviti tudi dostopnost zdravstvenih podatkov v primeru zdravljenja njihovih državljanov v sosednji državi. Estonska ministrica za zdravje Riina Sikkut upa, da bodo temu sledile tudi druge države EU.

 

Riina Sikkut, Ministrica za zdravje, Estonija

Ministrica je povedala, da v Estoniji zdravstveni delavci uporabljajo sistem e-zdravja tudi za izmenjavo zdravstvenih kartotek oziroma podatkov bolnikov, zato je naslednji cilj, da s Finsko uredijo sodelovanje tudi na tem področju.

“Za ljudi, ki potrebujejo zdravstvene storitve v tujini, je pomembno, da imajo tudi tam zdravniki, medicinske sestre ali farmacevti na voljo vse njihove zdravstvene podatke, da bi lahko tudi oni zagotovili kakovostne zdravstvene storitve in kontinuiteto oskrbe,” je dejala.

Pravi, da se veseli časov, ko bodo zdravstveni podatki sledili bolniku ne glede na to, kje v EU prebiva.

V časih vse večje mobilnosti postaja čezmejni pretok podatkov v zdravstvu ena osrednjih tem tudi na ravni EU. Zdaj se namreč dogaja, da se ob selitvi državljanov v drugo državo članico EU zdravstveni podatki preprosto izgubljajo ali so povsem neurejeni. Zato na ravni EU že poteka nekaj iniciativ v tej smeri in podoben razvoj napoveduje še nekaj držav, a kot pravi estonska ministrica, je naloga vse prej kot lahka.

Petra Juvančič

 

Vir:

ERR.ee, 3. 10. 2018:  Finnish digital prescriptions to become valid in Estonia in December.

Euractiv, 5. 10. 2018: Estonia and Finland first to start exchanging healthcare data by end of year.

Evropska komisija, 3. 10. 2018: ‘The digital transformation of health and care will improve the lives of all Europeans’.

 

Comments

Comments are disabled for this post