Press enter to see results or esc to cancel.

Težave z odhodi v tujino tudi v hrvaškem zdravstvu

Zadnje dni v Sloveniji beremo o odhajanju medicinskih sester z UKC Ljubljana. Veliko jih odide zaradi boljših priložnosti v tujini, največ medicinskih sester še vedno odhaja v Avstrijo in Nemčijo. Na podoben problem opozarjajo tudi na Hrvaškem, kjer je o tem spregovorila medicinska sestra, ki si je poiskala delo v Nemčiji. Tam za delo medicinske sestre prejema med 3000 in 4000 evri mesečne plače, medtem ko bi na Hrvaškem dobila med 800 in 950 evri

 

Doc. dr. Trpimir Goluža, predsednik Hrvaške zdravniške zbornice, pravi, da vsak dan dobivajo prošnje zdravnikov, ki želijo zapustiti Hrvaško. “Trenutno jih ima že okoli 900 urejeno dokumentacijo za odhod v tujino in lahko odidejo takoj,” je povedal.

V tujino je doslej odšlo največ anesteziologov, radiologov in psihiatrov.  Goluža pripoveduje, da tuja podjetja in bolnišnice s pomočjo kadrovskih agencij vabijo že študente medicine, ki jim ponujajo štipendije in učenje jezikov. Z njimi sklepajo pogodbe, da bodo po študiju opravljali specializacijo pri njih v njihovih zdravstvenih ustanovah. Specializacija traja pet let, v tem času pa se privadijo življenja v tisti državi in se ne želijo več vrniti. Trenutno naj bi takšne pogodbe podpisalo že 150 študentov.

 

Mednarodne migracije v zdravstvu globalen pojav

Globalno gledano mednarodne migracije zdravnikov in medicinskih sester niso nov pojav, vendar je v zadnjih letih pritegnil veliko pozornosti zaradi strahu, da bi lahko v nekaterih državah prišlo do pomanjkanja usposobljenih zdravstvenih delavcev – navaja Health at a Glance 2017.

Iz te publikacije sta tudi naslednji sliki, ki prikazujeta delež v tujini izobraženega zdravstvenega osebja po državah (levo za zdravnike in desno za medicinske sestre). Kot kažejo podatki, smo imeli v letu 2015 tudi v Sloveniji 14 odstotkov zdravnikov, ki so k nam prišli iz tujine. Delež v tujini izobraženih medicinskih sester pa je nižji, le 0,4 odstotka.

 

 

Petra Juvančič

 

Viri:

 

Comments

Comments are disabled for this post