Press enter to see results or esc to cancel.

Aleš Šabeder, UKCL: To je kotel, ki vedno malo vre

V Delovi Sobotni prilogi smo si lahko prebrali intervju z direktorjem UKC Ljubljana, Alešem Šabedrom. Nekaj poudarkov iz pogovora:

  • UKC Ljubljana je največja ustanova v državi. Na enem mestu je zaposlenih 8397 ljudi … To je kotel, ki vedno malo vre.
  • Vsak menedžer mora imeti osnovna orodja za spodbudo zaposlenih, za možnost nagraditi in kaznovati, brez tega je nemogoče voditi. V javnih zavodih nimamo teh vzvodov. To je ena ključnih težav. Kako motivirati tako veliko množico zaposlenih in kako spremeniti kulturo delovanja v podjetju, kaj šele v tako veliki ustanovi, kot je UKC.
  • V UKC imamo prek 8000 različnih pravilnikov in delovnih navodil, ki opredeljujejo procese dela. To je bistveno preveč. Ideja je, da popišemo procese, ki danes tečejo, ker jih veliko teče mimo teh pravilnikov. Na podlagi dejanskih procesov bomo naredili bolj optimalno organizacijo, zmanjšali število pravilnikov, število odločevalcev.
  • Ravno prejšnji teden smo na podlagi pisanja bolnika, ki je povedal, da sta dve uslužbenki zahtevali denar – 920 evrov za preskok čakalne vrste -, nemudoma sprožili disciplinske postopke. Šlo je za eno administratorko in eno zdravnico.
  • Na trgu opažam, da se na naše razpise prijavlja zelo omejeno število ponudnikov. Ne vem, ali se je izoblikoval neki krog specializiranih ponudnikov za UKC ali pa drugi ne želijo kandidirati. Pozivam vse, da se prijavijo.
  • Ena ključnih težav zadnjih let je prepogosta menjava vodstev. Največja institucija v državi bi morala imeti stabilno vodstvo. Tudi če si dobro pripravljen, ko vstopiš v UKC, lahko v enem letu šele zaznaš vse ključne težave, nato postaviš ključne cilje, šele do konca prvega mandata lahko uvedeš spremembe.
  • Generalni direktor je edini pravi mandatni delavec. Vsi drugi so zaposleni za nedoločen čas. Mislim, da je potrebno narediti dve spremembi: da so pomočniki generalnega direktorja kot ključni odločevalci tudi mandatni delavci in da vsak generalni direktor lahko izbere svojo ekipo, s katero bo delal. Tudi vodstva klinik bi morala biti mandatna, vezana neposredno na
    finančni rezultat. Velika težava je plačilo na teh delovnih mestih, kako za tako nizko plačilo najti ustrezen kader.
  • Po številu zaposlenih je UKC drugi največji za Mercatorjem, po prihodkih pa med desetimi največjimi. Samoumevno je, da ima menedžment v teh podjetjih nekajkrat večje prihodke in ostale bonitete. Meni je težko najti kader, ki bo prevzel odgovornost in enak obseg dela za relativno slabo plačilo.

 

Vir: Delo, Sobotna priloga, 15. 12. 2018: So dnevi, ko dobro spim. Večinoma pa ne. Avtorica: Milena Zupanič.

Comments

Comments are disabled for this post