Press enter to see results or esc to cancel.

Ninna Kozorog: zakaj bi doplačeval zavarovanja

V današnjem Večeru je avtorica Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarka, dobro opisala pogosto nerazumevanje med ljudmi, kakšne pravice omogoča obvezno in kakšne dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nekaj misli iz njenega zapisa:

  • O PRIMERIH STROŠKOV BREZ ZAVAROVANJA: Magnetna resonanca ni indicirana kot nujna preiskava, bolnik jo bo ambulantno opravil pod hitro, skladno z veljavno zakonodajo bo doplačal razliko 30 odstotkov, ki znaša okrog 90 evrov. Za kratek obisk v splošni ambulanti bo brez dopolnilnega zavarovanja doplačal 20 odstotkov cene, kar je okoli 3 evre (polna cena obiska je 14,98 evra), eventualna operacija hrbtenice pa bi gospoda stala od 1500 do 2000 evrov doplačila, v primeru nadaljnje rehabilitacije v zdravilišču pa še okrog 400 evrov. Skupna cena je tako bistveno višja, kot če bi vsak mesec vplačeval nekaj deset evrov. Ob poškodbah okončin, zdravljenih v bolnišnicah, gredo doplačila v par tisočakov.

 

  • O SOLIDARNOSTI: Lahko se zgodi, da nekdo zaradi višjega dohodka leta in leta vplačuje v blagajno več, a sistema ne koristi. Medtem ko nekdo vplačuje manj, a zaradi zdravstvenega stanja izkoristi več storitev. Pomemben solidarnosti aspekt pa je predvsem pravica do zavarovanja za tiste osebe, ki niso direktni plačniki oziroma ne ustvarjajo direktnega dohodka (otroci, nezaposleni zakonci).

 

  • O RAZLIKI MED DOPOLNILNIM IN DODATNIM ZAVAROVANJEM: Bolniki še vedno enačijo dopolnilno in dodatno zavarovanje. Prvo (dopolnitev k obveznemu) nas obvaruje stroškov zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. V Sloveniji imamo samo eno vrsto dopolnilnega zavarovanja različnih ponudnikov, ki znaša okoli 30 evrov. Dodatno zdravstveno zavarovanje pa krije stroške zdravstvenih in z njimi povezanih storitev, oskrbe z zdravili in medicinsko-tehničnimi pripomočki, ki niso sestavni del pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in jih ne krije dopolnilno zavarovanje. Ponudba teh se razlikuje od zavarovalnice do zavarovalnice.

 

  • O LASTNI IZKUŠNJI BREZ ZAVAROVANJA: Sama sem pred leti v svojem “ne dam se državi” plula nekaj mesecev med tistimi, ki niso imeli dopolnilnega zavarovanja. No, drugi mesec mi je uspelo zviti gleženj, ki me je stal bistveno več, kot bi me mesečna premija. Pri Slovencih namreč še vedno prevladuje prepričanje, da imamo vse pravice zagotovljene iz obveznega zavarovanja, potrebe za sklenitev dopolnilnega ali dodatnega zavarovanja pa se večinoma zavemo, ko je za sklenitev teh prepozno. Nesreča nikoli ne počiva in nikoli ne vemo, kdaj nam bo spodrsnilo na premalo spluženem pločniku ali pa nas bo ujel kakšen hujši infekt. A neugodno bo, če bomo na koncu za zdravljenje dobili takšen račun, da nam bo povzročil rano na želodcu.

 

Vir: Večer, 9. 1. 2019: Zakaj bi doplačeval zavarovanja? Zato … Avtorica: Ninna Kozorog.

 

Comments

Comments are disabled for this post