Press enter to see results or esc to cancel.

Hrvaška: veletrgovcem poravnali 40,5 mio EUR dolga za zdravila

Hrvaški zdravstveni minister Milan Kujundžić je danes sporočil, da so s pomočjo zadolževanja veletrgovcem poravnali 300 milijonov kun (približno 40,5 milijona evrov) dolga za dobavljena zdravila od skupno 500 milijonov kun, ki jih morajo plačati do konca leta. Veletrgovci so namreč v zadnjem obdobju vložili vrsto tožb proti bolnišnicam za izterjavo dolgov, saj nekatere bolnišnice zdravil niso plačale že tri leta, bolnišnica v Kninu pa je imela zaradi tožbe enega od veletrgovcev tudi blokiran račun. Skupne obveznosti do veletrgovcev naj bi že presegale tri milijarde kun, zapadli dolg pa znaša že 2 milijardi kun.

Kujundžić je dejal, da trenutno skupne obveznosti zdravstvenega sistema znašajo 8,49 milijarde kun (približno milijarda evrov). Obveznosti državnih bolnišnic (KBC, klinične bolnišnice) znašajo 3,79 milijarde kun, splošnih bolnišnic in drugih 3,25 milijarde, zavoda za zdravstveno zavarovanje HZZO pa 1,9 milijarde kun.

Glede finančne vzdržnosti zdravstvenega sistema Kujundžić napoveduje, da bodo morali zmanjšati stroške znotraj sistema, pa tudi povečati prihodke, bodisi s povišanjem trošarin na cigarete in alkohol bodisi s povišanjem cen dopolnilnih zavarovanj. “Brez všjih prihodkov bomo imeli resne težave,” je poudaril. Opozoril je, da je težko zagotavljati vrhunsko zdravstvo v državi, ki za to namenja 800 EUR na prebivalca, medtem ko je povprečje EU več kot 3.000 evrov.

 

Več: HRT Vijesti, 10. 10. 2019: Kujundžić: Danas je veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna.

Comments

Comments are disabled for this post