Press enter to see results or esc to cancel.

Hrvaška s hudimi težavami na področju družinske medicine

Težave z družinsko medicino imajo tudi pri sosedih. Na Hrvaškem je kar 628 družinskih zdravnikov starejših od 60 let, približno 600 pa med 55. in 60. let, medtem ko jih je trenutno na specializaciji iz družinske medicine le 185. Zdravniki družinske medicine se upokojujejo, odhajajo v tujino ter zasebne ambulante in bolnišnice. Po drugi strani se mladi za ta poklic ne odločajo, saj je premalo razpisanih specializacij, plače pa so nizke.

Tako je bilo v hrvaškem javnem zdravstvu v letu 2017 na primarni zdravstveni ravni skupaj 2359 zdravnikov družinske medicine, danes jih je že manj kot 2220. To pomeni, da je Hrvaška v zadnjih treh letih zabeležila upad družinskih zdravnikov za 139. Predvidevajo, da se jih bo v letošnjem letu 628 upokojilo. V primarnem zdravstvu jim primanjkuje 230 timov, 130 ambulant v primarnem zdravstvenem varstvu pa nima zdravnika, ki bi bil vodja tega tima (vključeni pediatri in ginekologi). Vsak deveti predšolski otrok na Hrvaškem nima pediatra.

To je le nekaj številk, ki so jih na novinarski konferenci predstavili člani Koordinacije hrvaške družinske medicine (KoHOM) in Hrvaška zdravniška zbornica.

 

Vir: HRT novice, 14. 1. 2020: Hrvatsko zdravstvo: “Liječnici od 60+, svaki deveti predškolac bez pedijatra…”

 

Comments

Comments are disabled for this post