Press enter to see results or esc to cancel.

WSJ: V ZDA pričakovana življenjska doba leto in pol krajša

Pred leti sem že pisala o skrajševanju pričakovane življenjske dobe ob rojstvu v ZDA, WSJ pa je danes objavil članek, da se je v letu 2020 ta skrajšala kar za leto in pol, kar je največji upad v zadnjih desetletjih. Ključni razlogi za to naj bi bili poleg uničujoče pandemije Covid-19 tudi smrti zaradi prepovedanih drog, umorov in nekaterih kroničnih bolezni.

Začasni podatki, ki jih je objavil Center za nadzor in preprečevanje bolezni, so tako pokazali, da se je pričakovana življenjska doba leta 2020 zmanjšala na 77,3 leta, približno na enako raven kot leta 2003.

Glavni razlog skrajšanja pričakovane življenjske dobe je bila pandemija Covid-19, ki naj bi predstavljala 385.201 smrtnih primerov, zaradi česar je bila ta bolezen tretji največji vzrok smrti v 2020. Na prvih dveh mestih so še vedno bolezni srca in rakava obolenja. Prav tako je k večji smrtnosti prispevalo več smrtnih primerov zaradi umorov, diabetesa in kroničnih bolezni jeter, ki so povezane z uživanjem alkohola.

Strokovnjaki obenem opozarjajo, da vse posledice pandemije še niso razvidne. V tem času je bila namreč slabša tudi dostopnost preventivnih programov, diagnostike in nekatera zdravljenja odložena na čas po pandemiji. Vprašanje je tudi, kako bodo na zdravje vplivale posledice stresa, manj gibanja in zdrave prehrane.

 

Vir: U.S. Life Expectancy Fell by 1.5 Years in 2020, the Biggest Decline in Generations.

 

 

Comments

Comments are disabled for this post