Press enter to see results or esc to cancel.

Hrvaška v mednarodno izmenjavo e-receptov in zdravstvenih podatkov

V poletni sezoni bo Hrvaška v sodelovanju z dvema državama omogočila izmenjavo e-receptov ter zdravstvenih podatkov. S Finsko bo tako omogočila veljavnost izdanih e-receptov in prevzem zdravil v obeh državah. V sodelovanju s Češko pa bodo na Hrvaškem omogočili, da bodo zdravstveni podatki o hrvaških in čeških bolnikih preko sistema e-zdravja dostopni v obeh državah. Do leta 2021 naj bi sicer izmenjavo e-receptov ter zdravstvenih podatkov omogočalo 22 držav EU – zanimivo, omenjena je tudi Slovenija.

Mreža e-zdravja (e-Health Network), ki jo sestavljajo predstavniki vseh držav EU in Norveške in deluje v okviru Evropske komisije, se je namreč dogovorila, da lahko Hrvaška pošilja in prejema e-recepte in izmenjuje zdravstvene podatke bolnikov iz drugih evropskih držav.

Cilj e-zdravja na ravni EU sta izmenjava zdravstvenih podatkov in dostopnost zdravil v vseh državah.

 

V Evropi sta dve državi že začeli izmenjavati e-recepte: letos je že več kot tisoč finskih pacientov v lekarni v Estoniji prevzelo zdravila, ki jih je elektronsko predpisal njihov zdravnik na Finskem. Dve drugi državi, Češka in Luksemburg, pa naj bi letos začeli izmenjavo zdravstvenih podatkov bolnikov iz drugih evropskih držav. Hrvaška bo tako peta država, ki to priložnost odpira evropskim državljanom.

Te storitve naj bi sicer postopoma do leta 2021 uvedlo 22 evropskih držav, in sicer Avstrija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Slovenija, Španija in Švedska.

Eden od ciljev evropske direktive 2011/24 o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu je zagotoviti kontinuiteto čezmejne oskrbe evropskih državljanov in obenem omogočiti, da si države izmenjujejo zdravstvene podatke o pacientih – na varen, učinkovit in interoperabilen način. Ko govorimo o zdravstvenih podatkih, se to nanaša na alergije, trenutna zdravila, predhodne bolezni, operacije itd., ki bi bili digitalno dostopni v primeru (nujno potrebne) medicinske oskrbe v drugi državi.

Februarja letos je Evropska komisija tudi objavila priporočila za razvoj evropskega formata za izmenjavo elektronskih zdravstvenih zapisov, ki bi olajšal izmenjavo elektronskih zdravstvenih podatkov v državah članicah.

Petra Juvančič

 

Vir: Evropska komisija, 7. 4. 2019: Croatia to start the exchange of ePrescriptions and Patient Summaries.

 

Comments

Comments are disabled for this post